zonnepanelen

Geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen op het dak van je huis, garage, of schuur? Is mijn dak goed voor zonne-energie? is een van de eerste vragen die je moet stellen. Eenmaal geïnstalleerd op het dak, zullen deze panelen er tientallen jaren liggen. Hier zijn 3 punten om over na te denken bij de overweging om zonnepanelen op het dak te installeren.

1. Waar is het dak van gemaakt?

Shingles zijn gebruikelijk voor residentiële daken en dit type dak is ideaal voor op het dak gemonteerde zonnepanelen. Een metalen dak, klei pannendak of rubberen dak is ook geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Over het algemeen gezien zullen er geen zonnepanelen worden geïnstalleerd op houten en leien daken, maar het kan wel. Als je een dak van hout of leisteen hebt, kun je in plaats daarvan een installatie op de grond overwegen.

2. Hoe oud is het dak?

De leeftijd van het dak is erg belangrijk. Want het heeft geen zin om panelen te installeren op een dak dat binnenkort aan vervanging toe is. In het algemeen wordt aangeraden dat het dak minder dan 15 jaar oud is als je besluit voor zonnepanelen te kiezen. Zonnepanelen gaan 20 jaar of zelfs nog langer mee. Dus moet je dak nog minstens 20 goede jaren meegaan. Als je dak moet worden vervangen of gerepareerd, kun je dat het beste doen voordat je zonnepanelen gaat installeren. Zodat je de panelen later niet hoeft te verwijderen en opnieuw te installeren. Het is echter wel mogelijk om het dak te vervangen of te repareren als je eenmaal zonnepanelen hebt liggen.

3. Hoeveel ruimte is er op jouw dak?

Of je dak voldoende ruimte biedt, hangt grotendeels af van het aantal zonnepanelen dat je nodig heeft om je energiedoelen te bereiken. Na een gratis advies van een professional weet je precies hoeveel panelen er nodig zijn. Een professional werkt altijd aan een ontwerp op maat. Geen dak is waarschijnlijk een perfecte rechthoek, en er zullen zeker obstakels zijn zoals dakkapellen, ventilatiepijpen, schoorstenen of zelfs dakramen. Er kan hier omheen worden gewerkt door de plaatsing van panelen op te splitsen en elk mogelijk deel van het dak te gebruiken. Als er nog steeds niet genoeg ruimte is, bestaat de mogelijkheid wellicht van een combinatie van dak- en grondmontage of een volledige grondmontage.

4. Wat is de hoek en helling van het dak?

De richting(en) van het dak en de dakhelling zijn van invloed op de hoeveelheid zonlicht die op het dak gemonteerde panelen krijgen. Het spreekt voor zich dat de panelen zo geplaatst moeten worden dat ze optimaal van de zon kunnen profiteren. Panelen die naar het zuiden zijn gericht zullen het meeste zonlicht krijgen. Panelen kunnen ook in andere richtingen worden geïnstalleerd, maar dan moet je rekening houden met het totale aantal uren zonlicht dat ze zullen ontvangen. Dit kan ertoe leiden dat je meer panelen of panelen met een hoger vermogen nodig hebt.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld