Vrouwen minder pensioen dan mannen

Vrouwen in Europa verdienen minder per uur dan mannen, maar dit is niet het enige verschil tussen de twee genders. Wist je dat mannen gemiddeld meer pensioen ontvangen dan vrouwen? Uit onderzoek van Netspar is gebleken dat het verschil gemiddeld 40% is. Dit verschil neemt naar verwachting de komende jaren iets af, maar het zal dit decennia nog niet verdwijnen. 

Verschil van ruim 40%

Volgens het onderzoek van pensioen denktank en kennisnetwerk Netspar ontvingen gepensioneerde mannen in 2018 gemiddeld 34.000 euro aan pensioengeld. Vrouwen ontvingen echter gemiddeld maar 20.000 euro: dit is een verschil van ruim 40%. In veel andere Europese landen nam het verschil tussen mannen en vrouwen af, maar in Nederland bleef het ongeveer gelijk. Nederland heeft na Cyprus nu het grootste pensioenverschil van de Europese Unie. 

Waarom is er een verschil tussen mannen en vrouwen pensioen?

Het verschil in pensioengeld tussen mannen en vrouwen komt voor een groot deel door de regels en omstandigheden uit het verleden. Vrouwen werkten een aantal jaar geleden namelijk een groot aantal minder uren tegen een lager loon dan mannen. Tegenwoordig werken vrouwen in Nederland nog steeds minder dan mannen. Netspar-onderzoeker Marike Knoef zei dat veel vrouwen deeltijd werken, maar ook de pensioenen zijn een stuk lager in sectoren waar veel vrouwen werken. Bijvoorbeeld de bouw en de industrie hebben betere pensioenregelingen dan de gezondheidszorg. Bovendien kan het meespelen dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Om hetzelfde maandelijkse pensioen te krijgen, is er meer premie nodig in sectoren met veel vrouwen. 

Wanneer wordt dit gat gedicht? 

Het pensioenverschil tussen mannen en vrouwen zal in de komende jaren afnemen, maar in dit tempo lukt het de komende 20 jaar niet om het gat te dichten, zegt Marike Knoef van Netspar. De Netspar-onderzoekers willen graag hun steentje bijdragen aan het sneller laten slinken van de verschillen tussen man en vrouw. Een mogelijke oplossing is om vrouwen te bevoordelen door hun arbeidsdeelname op te krikken, bijvoorbeeld door bij ongelijke geschiktheid te kiezen voor een vrouwelijke sollicitant. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om deeltijdwerk bij vrouwen te laten afnemen, of bij mannen te laten toenemen. Dit kan bijvoorbeeld door de verruiming van het partnerverlof. Bovendien pleit Netspar voor betere informatie over het pensioen. Als vrouwen weten dat zij met minder werken veel minder pensioen opbouwen, gaan ze misschien minder in deeltijd werken. 

Meer weten over het pensioen? Of misschien wil je meer weten over belastingaftrek? Alles wat je moet weten vind je op onze website, of op onze blog

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2371866-in-alle-eu-landen-verdienen-vrouwen-minder-per-uur-dan-mannen

https://nos.nl/artikel/2399643-vrouwen-krijgen-gemiddeld-40-procent-minder-pensioen

https://www.netspar.nl/

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld