Doorwerken na je pensioen

Veel mensen kijken uit naar hun pensioen, maar toch kiezen ook velen ervoor om na hun pensioenleeftijd door te blijven werken. Dit doen ze omdat ze hun werk leuk vinden of financieel aantrekkelijk is. Maar doorwerken na je pensioen is ook goed voor de arbeidsmarkt. 

1 op de 10 werknemers in Nederland is op dit moment 60 jaar of ouder en gaat dus binnen nu en 7 jaar met pensioen. Wanneer deze mensen stoppen met werken, loopt de krapte op de arbeidsmarkt nog meer op. Daarom is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestart met een campagne om werkgevers aan te sporen om met werknemers in gesprek te gaan over doorwerken na het pensioen. [1]

Waarom doorwerken na je pensioen?

Doorwerken na je pensioen kan veel voordelen bieden. Niet alleen kun je je AOW-uitkering aanvullen, maar ook behoud je het gevoel dat je iets bijdraagt aan de maatschappij. Uit onderzoek van het ministerie is gebleken dat 4 op de 10 gepensioneerden wel weer betaald wil werken. En hier zijn verschillende redenen voor. [1]

Niet willen stoppen

Dit is misschien wel de belangrijkste reden waarom veel mensen willen doorwerken na hun pensioen: omdat je het gewoon leuk vindt. Werken houd je jong en je blijft fysiek actief. Je blijft regelmaat behouden in je dagen, voelt je nuttig en hebt regelmatig contact met andere mensen. 

Meer inkomen 

Vanaf je pensioenleeftijd ontvang je een AOW-uitkering. Wanneer je langer doorwerkt, kun je deze uitkering aanvullen met je salaris. Dit betekent dus dat je meer inkomen hebt. 

Pensioengat opvullen

Heb je een tijdje niet gewerkt, bijvoorbeeld om voor de kinderen te zorgen? Als je langer doorwerkt na je pensioen krijg je de mogelijkheid om dit pensioengat op te vullen. Je bouwt namelijk extra pensioen op en dit betekent dat je later (wanneer je echt met pensioen gaat) meer geld hebt om van te leven. 

Goed voor de arbeidsmarkt

Dit is misschien niet de belangrijkste reden voor mensen om door te werken na hun pensioenleeftijd, maar het is ook zeker goed voor de arbeidsmarkt. We hebben tegenwoordig te maken met krapte op de arbeidsmarkt en volgens het ministerie gaan deze tekorten de komende jaren alleen nog maar oplopen. Als gepensioneerden langer doorwerken, hoeft er minder nieuw personeel aan te worden genomen. Ook blijft er veel kennis en ervaring bij de bedrijven. 

Bronnen:

[1] https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1062790/doorwerken-na-je-pensioen-voor-jezelf-en-voor-de-arbeidsmarkt

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld