Pensioen aanvullen

Vraag jij je af hoe je op latere leeftijd je pensioen het beste kunt aanvullen? Wanneer je stopt met werken ontvangt iedereen AOW, maar ook bouw je aanvullend pensioen op via je werkgever. Daarnaast kun je zelf je pensioen aanvullen door bijvoorbeeld te sparen of te beleggen. Maar er zijn meer mogelijkheden om je maandelijkse pensioenbedrag te verhogen. 

Hoeveel geld heb je nodig?

Voordat je begint met sparen of beleggen, is het belangrijk om uit te rekenen hoeveel je straks per maand binnenkrijgt en hoeveel je denkt nodig te hebben. In veel gevallen kun je als je met pensioen bent van een lager inkomen leven dan nu het geval is. Dit komt doordat je kinderen uit huis zijn of door het aflossen van de hypotheek.

Je kunt jouw verwachte maandelijkse pensioen bekijken op Mijnpensioenoverzicht.nl. Reken vervolgens uit wat je nog over of tekort hebt. Houd er wel rekening mee dat je niet tijdens je gehele pensioen dezelfde inkomenseis hebt. In de eerste 10 of 15 jaar heb je wellicht een hoger budget omdat je wilt reizen, een vakantiehuis wilt kopen of andere leuke dingen wilt doen. 

Pensioen aanvullen op latere leeftijd: de opties

Wil je jouw maandelijkse pensioenbedrag aanvullen? Er zijn verschillende mogelijkheden om je pensioen te aanvullen op latere leeftijd. Hieronder vind je een aantal opties.

Lijfrentepolis of banksparen

Wanneer je kiest voor een lijfrentepolis, open je een rekening waar je tijdens de opbouwfase niet bij kunt komen. Deze lijfrentepolis sluit je af via een verzekeraar of via een bank. Als je het via de bank doet, noemen we dit banksparen.

Een lijfrentepolis werkt net iets anders dan banksparen. De lijfrenteverzekering keert het geld uit tot het overlijden. Nabestaanden krijgen vervolgens een percentage van het bedrag. Bij banksparen spreek je van tevoren af in welke periode het geld wordt uitgekeerd. Als er bij overlijden nog geld over is, krijgen de nabestaanden dit. 

Sparen of beleggen

Bij sparen of beleggen heb je altijd vrije toegang tot het geld. Je kunt het altijd opnemen, ook voor je pensioen om bijvoorbeeld de hypotheek mee af te lossen. Dit betekent dus ook dat je er inkomstenbelasting over moet betalen. Wanneer je gaat beleggen, kun je dit beter voor een lange termijn doen. Dit levert in veel gevallen meer geld op.

Aflossen op je hypotheek

Het is ook een optie om extra af te lossen op je hypotheek. Dit zorgt ervoor dat je later minder woonlasten hebt en dus kunt leven met een lager inkomen. Heb je een huis met overwaarde? Dan kun je ervoor kiezen om naar een goedkoper huis te verhuizen en de overwaarde te gebruiken.

Wat de beste optie is voor pensioen aanvullen op latere leeftijd hangt uiteraard af van jouw persoonlijke situatie. Laat je adviseren door een professional als je er zelf niet uitkomt. 

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld