Pensioen opnemen

Het is je vast niet ontgaan, maar het Nederlandse pensioenstelsel gaat op de schop. De hoogte van de pensioenuitkeringen staat niet meer vast en iedereen gaat dezelfde pensioenpremie betalen. Maar ook is er in de nieuwe pensioenwet opgenomen dat je 10% van je pensioenpotje eerder kunt opnemen. Dit is ideaal voor een wereldreis, verbouwing of een ander leuk uitje. Het kabinet heeft echter bekendgemaakt dat ze de ingang van de nieuwe wet uitstellen. Je kunt dus vanaf juli 2024 pas 10 procent van je pensioen opnemen.  Een grote tegenvaller.

Invoering nieuwe pensioenstelsel duurt een jaar langer

Het invoeren van de nieuwe pensioenwet heeft vertraging opgelopen. Het was eerst de bedoeling dat gepensioneerden vanaf juli dit jaar eenmalig al 10 procent van hun pensioen konden opnemen. In mei werd echter bekend dat de invoering een jaar uitstel heeft gekregen. De nieuwe pensioenwet werd eerst doorgeschoven naar 1 januari 2023, maar volgens minister Carola Schouten was ook dit niet haalbaar. Net als de rest van de nieuwe maatregelen wordt het pas vanaf juli 2024 mogelijk om 10% van het pensioen op te nemen. 

Het nieuwe pensioenstelsel: 4 vragen beantwoord ->

Uitleg voor nieuwe gepensioneerden 

Pensioenuitvoerders hebben laten weten dat het tussen de zes en negen maanden duurt om hun deelnemers voor te bereiden op de mogelijkheid om 10 procent van het pensioenpotje op te nemen. Het gaat namelijk om een groot bedrag dat in één keer op de rekening kan worden gestort. Gepensioneerden moeten genoeg tijd kunnen krijgen om te bedenken of zij dit willen of niet. 

De gevolgen van eenmalig 10 procent pensioen opnemen

Met deze nieuwe wet is het mogelijk om eenmalig 10 procent van je pensioen op te nemen. Dus heb je bijvoorbeeld een modaal pensioen van 300.000 euro? Dan kun je maximaal 30.000 in één keer opnemen. Dit is een groot bedrag en dit maakt het verleidelijk om dit op te nemen. Maar wanneer je dit doet, moet je ook rekening houden met de gevolgen. Je krijgt namelijk iedere maand minder uitbetaald op je rekening. 

Mensen stellen de pensionering uit

Aangezien de nieuwe pensioenwet pas in juli 2024 van kracht gaat, stellen veel werkenden hun pensionering nog even uit. Dit doen zij omdat ze niet met terugwerkende kracht gebruik kunnen maken van deze regeling. Veel mensen die op 1 januari 2024 met pensioen zouden gaan, stellen dit nog een halfjaar uit, pensioenfonds ABP bevestigt dit.

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5394667/ineens-10-procent-van-je-pensioen-opnemen-kan-pas-juli-2024

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld