Zoals je waarschijnlijk al weet, komt er een nieuw pensioenstelsel aan. Dit nieuwe stelsel gaat per 1 juli 2023 in. Vervolgens krijgen vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders tot 1 januari 2027 de tijd om de regelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Er gaat dus het een en ander veranderen voor zowel werkgevers als werknemers. Maar wat precies? In dit artikel geven onze pensioenexperts antwoorden op 5 belangrijke vragen over het nieuwe pensioenstelsel.
1. Wat blijft er hetzelfde in het nieuwe pensioenstelsel?
Het pensioenstelsel gaat niet helemaal op de schop. Er blijven namelijk een groot aantal onderdelen hetzelfde. Deze punten van het oude pensioenstelsel blijven behouden:
- Iedereen blijft voor het pensioen sparen
- Iedereen krijgt vanaf de pensioenleeftijd AOW
- Alle werkgevers zijn verplicht op pensioenen op te bouwen voor werknemers
- Werknemers blijven in de meeste gevallen pensioen opbouwen als ze arbeidsongeschikt raken
- Bij overlijden krijgt de partner een nabestaandenpensioen
- Er blijven afspraken gemaakt worden over pensioenregelingen door vakbonden en ondernemingsraden
2. Wat gaat er veranderen in het nieuwe pensioenstelsel?
Nu vraag je je natuurlijk ook af wat er dan precies gaat veranderen. Vanaf 1 juli 2023 krijgt iedere werknemer een eigen persoonlijk pensioenpotje. Voorheen bestond er een grote pensioenpot, maar deze wordt nu verdeeld over alle deelnemers. De werknemers krijgen geen vooraf bepaald bedrag meer, maar het pensioen hangt af van beleggingsresultaten van pensioenfondsen. Gaat het financieel goed? Dan stijgt het pensioen. Gaat het iets minder met de economie? Dan daalt het pensioen.
Er is dus geen vast pensioenbedrag meer, maar het pensioen gaat meebewegen met de economie. Maar dit betekent uiteraard niet dat je zomaar je hele pensioen kwijt kan raken. Grote klappen worden opgevangen door middel van een soort grote spaarpot.
3. Verandert er iets aan mijn pensioenuitkering?
Of er iets verandert aan jouw pensioenuitkering is lastig te zeggen. Er is echter geen vast uitkeringsbedrag meer. Er is nu dus eerder ruimte voor het verhogen van pensioenen. Dit gebeurt enkel als het financieel goed gaat met het pensioenfonds. Maar er is dus ook geen mogelijkheid dat je pensioen verlaagt als het iets minder goed gaat met de economie.
4. Hoe verloopt de overgang voor mensen die pensioen hebben opgebouwd in het huidige stelsel?
Heb jij pensioen opgebouwd in het huidige stelsel? Jouw pensioenfonds moet alles straks omzetten naar het nieuwe systeem. Hier hebben de fondsen, vakbonden en werkgevers 3.5 jaar de tijd voor, namelijk tot 1 januari 2027. Maar er wordt verwacht dat veel fondsen al eerder de overstap gaan maken. Maar hoe gaat dit in zijn werk?
De fondsen kijken naar hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd en berekenen vervolgens wat de waarde daarvan is in het nieuwe systeem. Wanneer zij dit hebben gedaan maken ze een schatting over het nieuwe premiebedrag.
Bronnen:
https://cmweb.nl/2023/02/stoomcursus-pensioen-12-vragen-en-antwoorden/
https://hetpensioenstelsel.nl/wat-gaat-er-veranderen/