Aanvullend sparen voor je pensioen

Iedereen in Nederland krijgt AOW, maar aanvullend sparen voor je pensioen is ook mogelijk. Dit betekent dat je extra geld opzij zet voor later, zodat je extra inkomsten hebt naast je AOW-uitkering. Wanneer het financieel mogelijk is, zijn er verschillende manieren waarop je aanvullend kunt sparen.

1. Zelf sparen of zelf beleggen

Je kunt aanvullend sparen voor je pensioen door zelf geld opzij te zetten op een spaarrekening. Op deze manier heb je altijd zelf toegang tot het geld. Kies ervoor om iedere maand iets naar de spaarrekening over te maken of leg eenmalig een bedrag in. Een nadeel van zelf sparen is dat de spaarrente erg laag is. Je zult dus niet veel rente krijgen over jouw geld.

Naast sparen kun je ook zelf beleggen. Bij beleggen loop je echter het risico om het geld kwijt te raken. Houd hier dus altijd rekening mee. Maar de kans om het rendement te verhogen, is op dit moment groter dan wanneer je zelf spaart.

2. Sparen met lijfrente

Een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening is een aanvulling op jouw werknemerspensioen. Je legt maandelijks of periodiek een bedrag in dat je op latere momenten kunt laten uitkeren. Het geld dat je inlegt is aftrekbaar wanneer jij een pensioentekort hebt. Als er sprake is van een pensioentekort krijg je een deel van jouw inleg terug. 

Wanneer is er sprake van een pensioentekort?

Als je geen werknemerspensioen opbouwt of als je te weinig pensioen opbouwt, heb jij een pensioentekort. Wanneer je met pensioen gaat, wordt het ingelegde geld omgezet in uitkeringen. Over deze uitkeringen betaal je echter wel belasting.

3. Hypotheek aflossen

Aanvullend sparen kan ook door jouw maandelijkse lasten te verlagen. Het is een mogelijkheid om meer hypotheek te gaan aflossen. Zo hoef je op een later moment minder hypotheek te betalen. 

Ook is het mogelijk om andere lasten te verlagen, zodat je wanneer je met pensioen bent minder inkomen nodig hebt. 

Aanvullend sparen voor je pensioen

4. Een koopsompolis afsluiten

Aanvullend sparen voor je pensioen is mogelijk door een koopsompolis af te sluiten. Dit is een lijfrenteverzekering waarbij je geld opzij zet voor een later moment. Veel mensen verwarren een koopsompolis met een lijfrenteverzekering, maar toch werkt het iets anders. Bij een koopsompolis stort je eenmalig een bedrag. De bank gaat dit geld vervolgens beleggen. Wanneer je met pensioen gaat, koop je het geld terug door een uitkering te kiezen. 

Ook bij een koopsompolis kun je het geld aftrekken van je inkomsten bij de belastingaangifte. 

5. Overwaarde van je woning verzilveren

Is jouw woning meer waard dan de hypotheekschuld? Dan is het een mogelijkheid om jouw woning te verkopen. Wanneer je dit doet, krijg jij de volledige overwaarde. Dit geld kun je gebruiken om een nieuwe woning te kopen of te huren, maar ook is het mogelijk om het overgebleven geld te gebruiken om jouw pensioen aan te vullen. 

Bronnen:

https://www.wijzeringeldzaken.nl/regel-je-pensioen/wat-kun-je-zelf-doen/

https://www.snsbank.nl/particulier/pensioen/pensioen/pensioen-aanvullen.html

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld