Nieuwe pensioenwet

Per 1 juli 2023 treedt de nieuwe pensioenwet in. Deze nieuwe wet heeft gevolgen voor veel Nederlanders, waaronder ondernemers. Het doel van de nieuwe pensioenwet is om de pensioenen meer toekomstbestendig te maken en de risico’s van pensioenfondsen te beperken. Maar wat betekent deze nieuwe wet precies voor ondernemers? Of je nu zzp’er bent of een mkb’er met personeel; het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving. 

Hieronder delen we de belangrijkste veranderingen en leggen we uit wat dit voor jou als ondernemer kan betekenen. 

Wat houdt de nieuwe pensioenwet ook alweer in?

Vanaf juli dit jaar gaat de nieuwe pensioenwet in. Vervolgens krijgen alle vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders tot 2027 de tijd om aan alle nieuwe regels te voldoen. Maar wat verandert er nu? Er zijn eigenlijk twee belangrijke veranderingen, namelijk:

  • De hoogte van de pensioenuitkering staat niet meer vast. Wanneer het goed gaat met de economie, profiteren mensen met een pensioen hiervan. Als het economisch slecht gaat, kan dit opgevangen worden door een buffer.
  • Pensioenpremie is niet meer leeftijdsafhankelijk. Dit betekent dat de premie voortaan voor iedereen gelijk blijft.

Het nieuwe pensioenstelsel: 4 vragen beantwoord ->

Dit moet je weten als werkgever

Wanneer de nieuwe pensioenregels ingaan, zijn er een aantal zaken die je als werkgever moet regelen. Je hebt de keuze uit twee opties; het is belangrijk dat je een keuze maakt tussen deze opties voor 1 juli 2023. 

  1. Je kunt overgaan op één pensioenregeling voor al je werknemers volgens de nieuwe pensioenwet.
  2. Je kiest voor een overgangsperiode met een combinatie van oude en nieuwe regels.

Wanneer je voor optie twee kiest, blijven werknemers die al in dienst zijn hun pensioen opbouwen volgens de ‘oude’ regels. Neem je een nieuwe werknemer in dienst? Dan bouwt deze pensioen op volgens de nieuwe pensioenwet.

Dit verandert er voor zzp’ers

De nieuwe pensioenwet heeft voornamelijk effect op werkgevers, maar ook voor zzp’ers kan het gevolgen hebben. Zzp’ers kunnen namelijk straks ook pensioen opbouwen via een pensioenfonds. Vanaf 1 juli gaan fondsen hier tijdelijk mee experimenteren. Het kan voor jou als zzp’er interessant zijn om hier naar te kijken, omdat een pensioenregeling van een fonds net iets anders in elkaar steekt dan een regeling bij een bank of verzekeraar. Bij een pensioenfonds wordt namelijk bijna altijd een nabestaandenpensioen geboden. Dit betekent dat je partner en kinderen een uitkering ontvangen wanneer je komt te overlijden. 

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld