ANW pensioen

Zelf pensioen opbouwen gebeurt niet automatisch. Pensioen in Nederland bestaat namelijk uit 3 individuele portemonneetjes, die worden samengebundeld tot één pensioen. Pijler 1 is de AOW: hier kom je automatisch voor in aanmerking (je hoeft er niets voor te doen). Het enige dat je moet doen om AOW te krijgen, is de pensioengerechtigde leeftijd halen. AOW is de Algemene Ouderdomswet. Dit is een basisuitkering voor iedere pensioengerechtigde Nederlander. Om voor pijler 2 in aanmerking te komen, moet je in loondienst zijn. Pijler 3 is specifiek bedoeling als optionele aanvulling op de eerste pijlers. Zelf pensioen opbouwen doe je hier.

Zelf pensioen opbouwen met pijler 3

Pijler 3 bestaat uit de opbrengsten uit extra en optionele verzekeringen. Deze hebben tot doel een aanvulling te vormen op pijler 1 en 2. Mensen die extra pensioen opbouwen met optionele verzekeringen doen dat vaak om een pensioentekort op te vullen, of bijvoorbeeld als ze eerder met pensioen willen. Met zelf je pensioen opbouwen, heb je meer vrijheid en zeggenschap over je pensioen. Het gaat hier onder meer om het investeren van kapitaal uit lijfrente, of juist uit kapitaal uit levensverzekeringen. Zelf pensioen opbouwen doe je met Synvest.

Als ZZP’er pensioen opbouwen

Een Zelfstandige Zonder Personeel bouwt geen pensioen op. Althans, niet via pijler 2. Je bent immers niet in loondienst. Toch kun je via pijler 3 een aardig zakcentje bijeensprokkelen dat je bij de AOW kunt optellen. Zelf pensioen opbouwen vereist wat extra inspanning, maar het werpt zeker zijn vruchten af. Zo kun je nu genieten van je vrijheid en later van je oude dag.

Zelf pensioen opbouwen met lijfrente

De lijfrente die je hebt opgebouwd, kun je in één keer laten uitbetalen (als extra inkomen), maar je kunt er ook voor kiezen het kapitaal uit lijfrente te beleggen. Tegenover het geld dat je investeert, staat een periodieke uitkering: je krijgt eens in de zoveel tijd een som geld als rente. Het opbouwen van je pensioen met behulp van kapitaal uit lijfrente staat gelijk aan de voordelen van sparen, plus de kansen van beleggen ervaren. Als je lijfrente investeert, komt het kapitaal bij een beleggingsfonds terecht. Dit fonds investeert in aandelen, obligaties en dergelijke.

Zelf pensioen opbouwen: verschillende methoden

Pensioen opbouwen kan onder andere bij een verzekeraar. Je kunt ook beleggen voor je pensioen bij een beleggingsonderneming of -instelling. Sparen bij een bank is ook een optie. Lijfrente, zoals hierboven beschreven, biedt verschillende mogelijkheden. Een andere optie is het opbouwen van vermogen in je huis en dit op een later tijdstip verzilveren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een waardevolle verzameling, of een antiek schilderij: wat je ook maar kan bedenken.

Op tijd je pensioenen checken

Het is aan te raden je pensioen op tijd te checken. Zo heb je tijdig een overzicht van een eventueel pensioentekort. Het is mogelijk je uitgaven aan te passen voor je pensioen ingaat. Dat houdt bijvoorbeeld in: geen schulden aangaan, geen grote aankopen doen, of goedkoper gaan wonen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf pensioen opbouwen. Lijfrentekapitaal inzetten is een veel beproefde methode om extra zelf pensioen op te bouwen. Je doet dit behulp van pijler 3.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld