lening

Als je voor een investering staat maar de bodem van je portemonnee is in zicht, dan kun je een lening aanvragen. In ons land wordt in dat geval vrijwel altijd gekozen voor of een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. De lening berekenen is uiteraard ook belangrijk. Veel mensen hebben geen idee hoe lening berekenen precies in het werk gaat. We geven je om die reden hier meer duidelijkheid en kunnen je gerust stellen. Het berekenen van de lening is namelijk helemaal niet zo moeilijk als je wellicht denkt.

De lening berekenen begint bij je netto inkomen

De lening berekenen begint altijd bij het inkomen dat je geniet. Het is duidelijk dat hoe meer je verdient, hoe meer je in de meeste gevallen kunt lenen. Bij de lening berekenen wordt altijd uitgegaan van het netto inkomen. Dit is dus het bedrag dat daadwerkelijk maandelijks op je rekening gestort wordt. Mocht je een man of een vrouw hebben, dan wordt het inkomen van je partner ook meegenomen in het berekenen van de leensom.

Ben je alleen, dan kun je vaak meer lenen omdat je minder maandelijkse kosten hebt

Vanzelfsprekend wordt bij de lening berekenen ook gekeken naar de samenstelling van jouw gezin. Op basis van de gezinssamenstelling wordt met behulp van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland de leennorm vastgesteld. Er wordt dan in kaart gebracht hoeveel geld je elke maand nodig hebt om rond te kunnen komen. Zo goed als alle kredietverstrekkers maken gebruik van de normen van het VFN. De gezinssamenstelling is belangrijk omdat je binnen een gezin met kinderen nou eenmaal meer kosten maakt dan wanneer je alleen woont. En hoe minder kosten je hebt, hoe meer je kunt lenen.

De woonlasten en de alimentatie worden van je inkomen afgetrokken

Van je inkomen worden voor de lening berekenen ook de woonlasten afgetrokken. Ook wil de bank of de kredietverstrekker weten of je al een lening hebt en wat je daar maandelijks aan betaalt. Ook de alimentatie die je eventueel betaalt wordt van je inkomen afgehaald. En zo blijft er onder de streep een bedrag over, waar genoemde kosten al van af zijn gehaald. Dat bedrag is het bedrag dat je elke maand te besteden hebt aan je lening. Dit wordt dus ook wel de leencapaciteit genoemd.

Vermenigvuldig het maximale aflossingsbedrag met de factor vijftig

Nu je dat weet, kun je de lening berekenen. Geldverstrekkers als het Nederlands Krediet Collectief gaan uit van het feit dat je maximaal elke maand 2 procent van de kredietsom af moet kunnen lossen. Dat betekent dat het maximale aflossingsbedrag per maand vermenigvuldigd kan worden met 50. Dit omdat 50 x 2 immers 100 is. Concreet betekent dit dat als je 500 euro per maand kunt aflossen, je een bedrag van 25.000 euro kunt lenen.

Het is niet altijd verstandig om voor het maximale te gaan. Wees realistisch over je financiële situatie en zorg dat je nooit een bedrag leent waarbij je al op voorhand weet dat aflossen een groot probleem zal worden.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld