Dekkingsgraad pensioenfondsen

Als gevolg van de aanhoudende pandemie zijn vorige maand de dekkingsgraden van de Nederlandse pensioenfondsen flink gedaald. Uit cijfers van Aon blijkt dat de gemiddelde dekkingsgraad 6 procentpunt omlaag ging naar 95%, met name door verliezen op de beurs en de dalende rente.

Met een dekkingsgraad van onder de 100 procent zouden miljoenen Nederlanders aan het eind van het jaar te maken kunnen krijgen met kortingen op de pensioenen.

De oorzaak van de dalende dekkingsgraden wordt met name veroorzaakt de de slechte maand op de wereldwijde aandelenmarkt. Door de aanhoudende Covid pandemie en de zorgen die daar bij komen kijken kelderden de aandelenbeurzen wereldwijd. Vorige week verloor de Amsterdamse AEX-index een kleine 13 procent – het grootste verlies sinds het hoogtepunt van de financiële crisis in oktober 2008.

Investeerders zoeken hierdoor investeringen elders dan op de beurs, wat de rente daling veroorzaakt. Hoe lager die rente is, hoe meer geld pensioenfondsen in kas moeten hebben, waardoor de dekkingsgraad nog verder daalt.

Bron: https://www.nu.nl/pensioen/6034588/pensioenen-weer-in-de-gevarenzone-door-coronavirus.html

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld