Pensioenpremie

De kosten voor het pensioen stegen niet eerder zo hard als dit jaar, blijft uit onderzoek van het Financieel Dagblad naar de premies van pensioenfondsen. In sommige gevallen stijgen de premies zelfs met meer dan 10%. Terwijl bij veel fondsen de werknemers juist minder pensioen gaan krijgen. Dit heeft alles te maken met lage rentes en de verwachting op een lager rendement.

Uit onderzoek blijkt dat dit ruim vijf miljoen Nederlanders treft. Bij 39 van de 44 bedrijfstakpensioenfondsen gaan de premies dit jaar omhoog.

De pensioenfondsen berekenen een premie van ongeveer 25-30 procent. 5 jaar geleden zat de premie meestal rond de 20%.

De voornaamste oorzaak van de stijgingen zit hem in de sterk dalende rente, hierdoor moeten fondsen incalculeren dat beleggingen minder gaan opleveren. Als de fondsen de premies niet verhogen dan komt hun dekkingsgraad in gevaar en zal de rekening alleen maar worden opgeschoven.

Volgens het Financieel Dagblad komen we er nog redelijk vanaf, uit berekeningen blijkt namelijk dat de premiestijging eigenlijk nog hoger had moeten zijn. Maar dat kan voor dit jaar niet meer doorgevoerd worden.

Nieuw Pensioenstelsel

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuwe pensioenstelsel, zoals het nu lijkt zal dit in 2026 ingevoerd gaan worden. In dit nieuwe stelsel zal niet de dekkingsgraad meer bepalend zijn voor de vraag of er gekort moet worden op de pensioenen. 

Bron: https://nos.nl/artikel/2365008-premies-pensioenfondsen-stijgen-dit-jaar-meer-dan-ooit.html

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld