pensioenfonds

De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP en Pensioenfonds Zorg & Welzijn, gaan in 2022 de pensioenen niet korten. Dit is goed nieuws voor miljoenen Nederlanders, waarvan nu het pensioen niet verlaagd zal worden.

Dekkingsgraad

De pensioenfondsen hebben het al jaren moeilijk. Door de lage rente en uiteraard de coronacrisis is het voor veel fondsen moeilijk de financiën op peil te houden. Vanwege deze situatie kregen de pensioenfondsen een uitzonderingsregel van de Minister van Sociale Zaken. Op 31 december 2020 moest de dekkingsgraad 90% zijn in plaats van 100%. Door deze regeling halen de 2 grote fondsen de dekkingsgraad met de hakken over de sloot. ABP sloot af met een dekkingsgraad van 92 procent, Zorg & Welzijn met 91 procent.

Voor het pensioenfonds voor schoonmakers en glazenwassers zal het erom spannen. Dit fonds had eind november een dekkingsgraad van 88,8%. 

Verder is de verwachting dat de meeste pensioenfondsen niet hoeven te korten. Maar dat biedt zeker geen zekerheid voor de toekomst, zeggen deskundigen tegen de NOS.

Marieke Knoef, hoogleraar pensioen en Economie aan de Universiteit Leiden, zegt hierover tegen de NOS: “Als je nu niet kort, is er nog wel de kans dat het in de komende jaren alsnog moet gebeuren”. Volgens Frank Driessen, pensioenadviseur Aon, “lopen fondsen met een dekkingsgraad van 90-95 procent een groot risico.

Rekening wordt opgeschoven

Nu niet korten klinkt positief, maar is dat niet verschuiven van het probleem? Marieke Knoef is het hiermee eens: “Het is in feite kiezen tussen twee kwaden, niet korten is relatief gunstig voor de ouderen en mensen die vlak voor pensionering zitten. Anderzijds: je weet niet wat de toekomst ons gaat brengen. Het rendement ligt in de toekomst mogelijk lager dan we gewend waren. Jongeren hebben het dan ook hard nodig, daar moeten we natuurlijk ook goed over nadenken.

Ook Frank Driessen sluit zich hierbij aan: “Door niet te korten schuif je het probleem vooruit. Je hebt meer lasten dan wat er in de pot zit en dit wordt niet opgelost met de premies die worden geheven”. De werkenden zijn de dupe, is zijn conclusie.

 

Bron: https://nos.nl/artikel/2363022-de-grootste-pensioenfondsen-gaan-niet-korten.html

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld