vrouw met map

Als werknemer ben je in de meeste gevallen automatisch aangesloten bij een pensioenfonds. Tenzij je aanvullend voor je pensioen wil sparen, word je pensioen als werknemer dus voor je geregeld en hoef je zelf niks te doen. Als zzp’er is die situatie anders. Zzp’ers moeten wel zelf achter hun pensioen aan. Dit artikel beschrijft drie manieren om als zzp’er pensioen op te bouwen.

Waar heb je als zzp’er standaard recht op?

Net als iedereen die in Nederland werkzaam is, ontvang je als zzp’er vanaf de pensioenleeftijd (in 2020 66 jaar en 4 maanden) een AOW-uitkering. Als je zelf niets voor je pensioen hebt geregeld, is deze uitkering het enige waar je recht op hebt. Momenteel bedraagt de AOW €859,55 bruto per maand voor samenwonenden en €1.255,87 bruto per maand voor alleenstaanden.

Naast het feit dat dit waarschijnlijk onvoldoende is, betekent dit ook dat je niet eerder met pensioen kunt dan op de AOW-leeftijd. Wil je eerder kunnen stoppen met werken, dan heb je geld nodig om die tijd tot de AOW-leeftijd te overbruggen.

Wanneer moet je als zzp’er beginnen met pensioen opbouwen?

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met pensioen opbouwen. Het is verstandig hier direct mee aan de slag te gaan zodra je een eigen bedrijf bent gestart, ook als je niet zeker weet of je wel zzp’er blijft. Pensioen opbouwen is eigenlijk niets anders dan sparen voor later. Als je net voor jezelf begonnen bent, kun je prima maandelijks geld op een spaarrekening apart zetten. Mocht je toch weer voor een werkgever gaan werken, dan kan je dit bedrag eenvoudig weer opnemen. Blijf je zzp’er, dan kan je uiteindelijk overgaan op fiscaal aantrekkelijk pensioensparen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen

Iedereen mag tot €30.846 (in 2020) aan eigen vermogen hebben zonder daar belasting over te betalen. Overschrijd je dat bedrag, dan moet er wel belasting betaald worden. Als je veel geld spaart voor je pensioen, is het zonde daar telkens belasting over te betalen. Zzp’ers kunnen daarom op verschillende manieren fiscaal vriendelijk pensioensparen. Overleg met een financieel adviseur over welke mogelijkheid het best bij jou past.

Banksparen

Sinds 2008 is het door de Wet Banksparen mogelijk om fiscaal aantrekkelijk geld opzij te zetten. Je stort dan maandelijks geld op een lijfrentevoorziening bij een bank. Dit is geen polis, maar een soort geblokkeerde spaarrekening. Je betaalt hierover pas belasting zodra de voorziening je pensioen gaat uitkeren. Deze uitkering moet je uiterlijk vijf jaar na de AOW-leeftijd aankopen. Het gespaarde bedrag wordt dan in maximaal twintig jaar volledig uitgekeerd. Daarna is je pensioenpot leeg.

Banksparen is goedkoop, want het biedt geen overlijdensdekking. Bij overlijden wordt het resterende bedrag aan erfgenamen uitgekeerd, maar meer ook niet. Nabestaanden krijgen dus geen nabestaandenpensioen. Heb je een partner die van jouw inkomen afhankelijk is, dan is het verstandig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. 

Beleggingslijfrente

Via een beleggingslijfrente of ‘derdepijlerpensioen’ kun je fiscaal vriendelijk geld sparen en laten beleggen. Het werkt grotendeels hetzelfde als banksparen, met als enige verschil dat je opzij gezette geld door de bank, verzekeraar of beleggingsinstelling breed gespreid wordt belegd. Het verwachte rendement hiervan is hoger dan als je enkel spaart, maar er zit natuurlijk wel een risico aan verbonden. De premie die je voor het lijfrenteproduct betaalt is fiscaal aftrekbaar. Ook hier moet je uiterlijk vijf jaar na de AOW-leeftijd een uitkering aankopen.

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Als je een eigen onderneming hebt waar je minimaal 1.225 uur per jaar aan werkt, kun je een fiscale oudedagsreserve (FOR) opbouwen. Je mag dan 9,44% van de winst (voor belastingaftrek) van je onderneming belastingvrij sparen. Dit bedrag mag (in 2020) maximaal €9.218 per jaar zijn. Je betaalt pas belasting over dit bedrag zodra je het omzet in een lijfrente en pensioenuitkeringen ontvangt. Dit is aantrekkelijk, want na de AOW-leeftijd betaal je minder belasting. Ook aan deze constructie zit wel een risico verbonden: als je vroegtijdig met je bedrijf stopt, moet je de belasting alsnog afdragen. Het is dus verstandig dit geld wel apart te zetten.

Onderzoek wijst uit dat veel zzp’ers nog niet of te weinig pensioen opbouwen. Is dat bij jou ook het geval? Ga dan vandaag nog aan de slag met pensioensparen!

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld