advocaat informatie

Een advocaat is er om u juridisch advies te geven en kan voor cliënten optreden bij rechtszaken. In sommige situaties is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Aangezien er zoveel verschillende advocaten zijn, zien we op het internet veel vragen rondom deze beroepsgroep voorbijkomen. In deze blog worden de top 5 meest gestelde vragen met betrekking tot advocaten behandeld.

Hoe weet ik wanneer een advocaat verplicht is?

Hoewel het erg slim kan zijn om een advocaat in te schakelen is het vaak niet verplicht om vertegenwoordigd te worden door een advocaat. In sommige gerechtelijke procedures is het hebben van een advocaat echter wel verplicht. Procedures waar het hebben van een advocaat verplicht is zijn:
– Civielrechtelijke procedures (die niet bij de kantonrechter lopen)
– Familierechtelijke procedures
– Specifieke zaken als faillissement

Zijn er veel advocaten in Nederland?

In Nederland zijn advocaten werkzaam. Op het moment staan er ruim 18.000 advocaten ingeschreven in Nederland. Daarbij komt nog eens dat dit getal de afgelopen jaren langzaam aan het stijgen is waardoor er dus alleen maar meer komen.

Wat betaalt u gemiddeld per uur voor een advocaat?

Advocaten zijn ontzettend belangrijk en bepalend in sommige situaties. Vandaar dat ze ook vrij duur zijn. Gemiddeld betaalt u een bedrag tussen de 200,- en 300,- per uur voor een advocaat. Hoe duur een advocaat precies is, hangt af van de ervaring en het soort advocaat dat het is. Het kan zelfs zijn dat een advocaat 400,- per uur kost. Neem eventueel contact op met uw lokale advocatenkantoor; een advocatenkantoor in Eindhoven kan wellicht andere tarieven handhaven dan het gemiddelde advocatenkantoor in Amsterdam. Een belletje plegen en een indicatief gesprek voeren, kan helderheid scheppen.

advocaatHoeveel en welke soorten advocaten zijn er op particulier gebied?

Elke advocaat is gespecialiseerd op een of meerdere vakgebieden, het is dan ook niet gek dat er ontzettend veel advocaten werkzaam zijn. Advocaten die u als particulier kunnen bijstaan, zijn:

 • Advocaat Expat Service
  Helpt u bij het beantwoorden van vragen met betrekking tot contractenrecht, arbeidsrecht, aansprakelijkheidsrecht & immigratierecht
 • Familierecht advocaat
  Helpt u bij juridische kwesties in de familierechtelijke sfeer. Bij Familierecht advocaten kunt u onder andere terecht voor hulp bij:
  – Echtscheidingen
  – Erkenning van uw kind
  – Ouderschap ontkennen
  – Adoptieproces
 • Immigratie advocaat
  Helpt u met kwesties die betrekking hebben tot toelating, verblijf en uitzetting van vreemdelingen. Bij een immigratie advocaat terecht voor bijvoorbeeld:
  – Verblijfsvergunning aanvragen
  – Nederlands nationaliteit aanvragen
  – Arbeidsmigratie
  – Gezinshereniging
 • Advocaat Internationaal Privaatrecht
  Helpt u met zaken rondom regelgeving, daar waar het Nederlands recht niet van toepassing is. Dit kan voorkomen als u bijvoorbeeld een dubbele nationaliteit heeft of een buitenlandse partner.
 • Advocaat Pensioenrecht
  Helpt u bij alle wet- en regelgeving omtrent de oudedagsvoorziening.
 • Advocaat Privacy recht
  Helpt u regie te houden over uw eigen gegevens en is op de hoogte van alle strenge eisen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.
 • Scheidingsadvocaat
  Een advocaat gespecialiseerd in scheiden, helpt u met het regelen van allerlei zaken rondom een echtscheiding, denk aan het treffen van aan alimentatieregeling.

Een scheiding kan overigens ook gevolgen hebben voor uw pensioen. In ons eerdere blog leest u meer over een pensioenregeling als je gaat scheiden.

 • Strafrecht advocaat
  Helpt bij strafzaken waar gekeken wordt of iemand een strafbaar feit heeft gepleegd en er een eventuele straf opgelegd moet worden
 • Advocaat Verbintenissenrecht
  Helpt u bij geschillen over de interpretatie van een overeenkomst. Bij verbintenissenrecht advocaten kunt u onder andere terecht voor:
  – Contracten opstellen, alsmede beoordelen
  – Overeenkomsten beëindigen
  – Problemen die zijn ontstaand door de overeenkomst, helpen op te lossen

Hopelijk bent u na het lezen van dit blog wijzer geworden over de verschillende soorten advocaten die er zijn en wat voor typen werkzaamheden zij doen. Houd er wel rekening mee dat deze lijst en informatie ter indicatie is. Wanneer u dringend juridische bijstand nodig hebt, kies er dan voor om bij een advocatenkantoor na te vragen welk soort advocaat u het beste kan bijstaan.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld