Zelfstandigen sparen bij pensioenfondsen

Uit een nieuwe regeling die minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat ook zzp’ers binnenkort sparen bij pensioenfondsen. Vijf jaar lang mogen fondsen experimenteren met het toelaten van zelfstandigen. De regeling gaat gelden als de Eerste Kamer instemt en na advies van de Raad van State.

Deelname van zelfstandigen in pensioenfondsen

Carola Schouten deed een voorstel voor de hervorming van het pensioenstelsel. Naast de regeringspartijen steunden de PvdA en GroenLinks deze hervorming. Echter, de oppositiepartijen willen dat pensioenfondsen ook openstaan voor deelname van zelfstandigen, wat nu nog niet gebeurd. Zzp’ers sparen namelijk te weinig voor hun oude dag. 

Schouten komt deze wens tegemoet en start een experiment met het toelaten van zzp’ers in fondsen. Als het experiment na vijf jaar stopt, kunnen zelfstandigen die zich hebben aangesloten nog wel met hun ingelegde bedrag bij het pensioenfonds blijven. 

Lees hier waarom veel Nederlanders geen pensioen opbouwen ->

Zzp’ers sluiten aan bij fonds van sector

Ondernemers kunnen zich binnenkort aansluiten bij het pensioenfonds van de sector waarin zij werken. Werk je als zzp’er bij meerdere opdrachtgevers in verschillende sectoren? Dan kies je zelf bij welk fonds je pensioen wilt opbouwen. Het is echter niet de bedoeling dat ondernemers zich bij verschillende pensioenfondsen tegelijkertijd aanmelden. 

Volgens Schouten worden de pensioenregelingen voor zelfstandigen net zo uitgebreid als die voor werknemers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een de mogelijkheid voor een nabestaanden- of arbeidsongeschiktheidspensioen. 

Het is de vraag of zelfstandigen zich aansluiten

Voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemingsvereniging ONL verwacht echter dat niet veel zelfstandigen zich aanmelden bij de pensioenfondsen. Hij zegt dat pensioen opbouwen altijd een goed idee is, maar hij twijfelt of veel ondernemers gebruik gaan maken van dit experiment. Dit komt voornamelijk door de hoge premies die zzp’ers moeten betalen.

Bovendien ziet Biesheuvel niks in een verplichting van aansluiting bij een fonds. Ondernemers moeten daar zelf hun keuzes in kunnen maken. 

Experiment duurt 5 jaar

Het experiment duurt vijf jaar en wordt bekeken en geëvalueerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Zij kijken onder andere naar de mate waarin zelfstandigen pensioen sparen en het bedrag dat zij opbouwen. Wanneer de experimenten niet worden omgezet in een wettelijke regeling, blijft de pensioenopbouw bij het fonds. Zzp’ers kunnen wel bij uitzondering waardeoverdracht vragen naar een andere rekening. 

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld