Nieuw pensioenstelsel, debat in Tweede Kamer

Het kabinet gaat hoogstwaarschijnlijk het pensioenstelsel aanpassen. Dit bleek uit het debat over het wetsvoorstel Toekomst pensioenen van afgelopen woensdag 2 november. Een ruime meerderheid stemt voor een pensioenhervorming. De coalitiepartijen steunen het wetsvoorstel, maar toch blijven de PvdA en GroenLinks kritisch. Desondanks lijken zij na het debat van woensdag ook voor te stemmen. 

Er komt dus een nieuw pensioenstelsel aan. Maar wat gaat er voor jou veranderen?

“Het huidige stelsel piept en kraakt”

Al jaren wordt er gepraat en gedebatteerd over de hervorming van het pensioenstelsel. Tegenwoordig lijkt zowel jong als oud geen vertrouwen meer te hebben in hun pensioen. De pensioenen gaan al jaren niet meer omhoog, terwijl het economisch niet slecht gaat. Dit is moeilijk uitlegbaar zegt minister Schouten. 

Het huidige pensioenstelsel is gericht op het bieden van zekerheid. Pensioenfondsen houden nu grote sommen geld in hun kas, zodat ze deze op een later moment kunnen uitkeren. Hierdoor gaan de pensioenen maar niet omhoog. 

Wat gaat er veranderen in het nieuwe pensioenstelsel?

Het huidige stelsel gaat dus waarschijnlijk op de schop, maar wat verandert er dan precies? Het kabinet wil ervoor zorgen dat mensen meer inzicht krijgen in hun pensioen. Iedere werknemer krijgt een persoonlijk pensioenpotje. De grote pensioenpot van nu wordt verdeeld over alle deelnemers. 

Werknemers krijgen geen vooraf bepaald bedrag meer, maar het pensioen hangt af van de beleggingsresultaten van de fondsen en de eigen inleg. Wanneer het goed gaat met de economie, gaan de pensioenen omhoog. Maar er zit ook een keerzijde aan. Wanneer het minder goed gaat, kunnen de pensioenen ook snel dalen. 

Het pensioen gaat dus ‘meebewegen’ met de economie. Maar dit betekent niet dat je in één keer je hele pensioen kwijt kan raken. Er komt een soort spaarpot om de grote klappen op te vangen.

Wanneer gaat het nieuwe pensioenstelsel in? 

Er zijn dus grote plannen, maar de wijziging van het pensioenstelsel moet eerst nog door de Eerste Kamer komen. Aangezien de ingangsdatum van de nieuwe pensioenregels 1 juli 2023 is, wil het kabinet dat de Eerste Kamer het voorstel zo snel mogelijk behandeld. Maar het is nog de vraag of dit wel zo snel gebeurd. We weten dus nog niet zeker wanneer het nieuwe pensioenstelsel ingaat. 

Meer weten over het nieuwe pensioenstelsel? Houd dan onze blog in de gaten. Hier delen we al het actuele nieuws over pensioenen en regelingen. 

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5344176/pensioen-pensioenstelsel-pensioenen-geld-financien-carola-schouten

https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/geld-werk-recht/nieuwe-pensioenwet-wat-verandert-er-voor-u/

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld