Geen pensioen opbouwen

Eind augustus is er naar buiten gekomen dat veel Nederlanders geen pensioen opbouwen. De Nederlandsche Bank maakte bekend dat ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders niet bezig zijn met het opbouwen van een oudedagsvoorziening. Dit is 24%, bijna een kwart, van de werkenden in ons land. Maar hoe kan dit? En moeten er maatregelen getroffen worden?  

Zelfstandigen en jongeren bouwen geen pensioen op

Uit de cijfers van de Nederlandsche Bank blijkt dat vooral zelfstandigen niet bezig zijn met hun pensioen. 94% procent bouwt geen geld op bij een fonds. Echter, een groot deel van de zelfstandigen spaart zelf voor een oudedagsvoorziening zonder de hulp van een fonds. 

Naast zelfstandigen blijken jongeren weinig met hun pensioen bezig te zijn. De mensen die niks opbouwen voor later zijn vaak werkenden jonger dan 30 jaar. 

‘Het is nog zo ver weg’

Het is zorgwekkend dat werkenden onder de 30 nauwelijks met hun pensionering bezig zijn. Maar hoe komt dit? Dit heeft volgens Hugo van der Hurk van reclamebureau Everybody Likes Penguins te maken met het feit dat het nog zo ver weg lijkt. Als je net begint met werken, wil je eigenlijk nog niet aan later denken. Hugo zegt: “Als je tussen een weekend Lowlands of het opbouwen van pensioen moet kiezen, dan is het uitgeven van die 500 euro nu veel aanlokkelijker.”

Er komt een campagne voor jongeren

Er moet dus iets gebeuren om jongeren onder de 30 aan hun pensioen te laten denken. De Pensioenfederatie heeft hiervoor een campagne opgericht. Marleen Veldhuis-Buijsman vertelt dat de belangenorganisatie met deze campagne het opbouwen van een oudedagsvoorziening wilt stimuleren. Ook noemt ze het bereiken van jongeren van groot belang. Naast een koophuis is het pensioen namelijk het grootste vermogen waar ieder in een leven mee te maken krijgt. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check dan regelmatig onze blog

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5329247/pensioen-opbouwen-veel-jongeren-doen-het-niet-campagne-voeren

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld