Grootste Nederlandse fonds ABP

Aangezien de buffers van de pensioenfondsen groter worden, hadden menig gepensioneerden goede hoop op een hoger pensioen. Op donderdag 11 november 2021 werd bekend gemaakt dat het kabinet mee wilde werken aan het verlagen van de dekkingsgraad naar 105%. Dit betekent dat pensioenfondsen mogen indexeren bij een graad van minstens 105% en dus hogere pensioenen kunnen uitkeren. Echter, het grootste Nederlandse fonds ABP meldde 2 december dat zij komend jaar het pensioen niet gaan verhogen. 

Grootste Nederlandse fonds verhoogt pensioenen in 2022 niet 

ABP meldt dat zij komend jaar de pensioenen niet verhogen. De financiële situatie van het grootste Nederlandse fonds laat het simpelweg niet toe. Het ABP meldde eerder al dat indexeren onwaarschijnlijk was, maar toch hielden veel gepensioneerden goede hoop dankzij de oplopende inflatie. Naast de gelijkblijvende pensioenuitkeringen blijft de premie in 2022 ook gelijk. Er gingen speculaties rond dat deze ook zouden stijgen, dit is echter niet het geval.

Het besluit van 2 december kwam niet als een grote verrassing. Het grootste Nederlandse fonds heeft simpelweg een te lage dekkingsgraad om de pensioenen van zo’n 3 miljoen leden te verhogen. Ook andere fondsen, zoals metaalfonds PMT en zorgfonds PFZW, verhogen de pensioenen waarschijnlijk niet. De dekkingsgraad is daar niet hoog genoeg voor.

Dekkingsgraad van 110 naar 105%

Veel gepensioneerden klaagden dat hun uitkering al jarenlang niet verhoogd was. De prijzen voor goederen en diensten stijgen al jaren, maar de pensioenen stijgen niet mee. 

Voorheen moesten fondsen een dekkingsgraad van 110% hebben om te indexeren. In november steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een voorstel om dit te verlagen naar 105%. Deze lat ligt echter nog steeds te hoog voor het ABP. In oktober hadden zij een dekkingsgraad van iets meer dan 105%, maar er wordt naar het gemiddelde van het afgelopen jaar gekeken. Deze ligt onder de 105%. 

Belangrijkste pensioennieuws van 2021

Aangezien het jaar bijna op zijn einde is, zetten we het belangrijkste pensioennieuws van 2021 op een rij. 

Bronnen:

https://www.nu.nl/economie/6170924/pensioenen-opnieuw-niet-verhoogd-bij-het-grootste-nederlandse-fonds.html

https://nos.nl/artikel/2407914-geen-compensatie-voor-inflatie-bij-abp

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld