fonds verhoogt pensioenen

We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar het grootste fonds in Nederland verhoogt pensioenen. Ambtenarenfonds ABP kondigde in juni aan dat zij vanaf juli 2022 de pensioenen verhogen. Zij spraken van een verhoging van 2,39% voor ongeveer 975.000 gepensioneerden. Maar wat houdt dit nu in? Deze verhoging van de pensioenen houdt in dat iemand die 1.000 euro netto per maand ontvangt, voortaan 24 euro meer krijgt. 

ABP verhoogt pensioenen voor het eerst sinds 2010

Het grootste fonds van Nederland verhoogt pensioenen voor het eerst sinds 2010. Daarmee sluit het ambtenarenfonds zich aan bij metaalfonds PME dat in juni ook met een verhoging kwam. Het metaalfonds koos echter voor een kleine verhoging van 1,29 euro voor ongeveer 167.000 mensen die in de metaal- en elektrotechnische sector hebben gewerkt.

Verhoging door nieuwe regels

ABP kan deze verhoging doorvoeren door een verandering in de regels. Pensioenfondsen moesten een beleidsdekkingsgraad van 110% hebben om de pensioenen te verhogen. Dit is echter sinds kort verlaagd naar 105%. Dit heeft er voor gezorgd dat veel grote fondsen hun pensioenen kunnen verhogen. 

De beleidsdekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds genoeg geld in kas heeft om aan alle verplichtingen te voldoen. Het is een graadmeter voor de financiële gezondheid van een fonds. Bij een dekkingsgraad van 105% heeft het fonds 105 euro in kas voor elke 100 euro verschuldigd pensioen.

Deze verhoging geldt alleen voor gepensioneerden. Er komt een verhoging, ook 2,39%, aan voor mensen die hun pensioen nog aan het opbouwen zijn.

Wellicht volgend jaar nieuwe verhoging

Het ambtenarenfonds geeft aan dat zij aan het einde van het jaar gaan kijken of er opnieuw een verhoging kan worden doorgevoerd. Dit hangt uiteraard af van de financiële gezondheid van het fonds, maar ook van de inflatie. 

Op de hoogte blijven over de pensioenverhogingen van diverse fondsen? Op onze blog plaatsen we het laatste pensioennieuws

Bronnen:

https://www.nu.nl/economie/6208233/ook-grootste-fonds-van-nederland-verhoogt-pensioenen.html
https://www.nu.nl/economie/6208036/pensioenen-in-metaalsector-voor-het-eerst-sinds-2008-omhoog.html
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld