Verhogingen van pensioenen

De grootste pensioenfondsen van Nederland staan er goed voor. Ook het bestuur van fonds PWRI heeft besloten om de pensioenen voor de Sociale Werkvoorziening te verhogen. Dit is mogelijk geworden omdat de regels per 1 juli van dit jaar zijn versoepeld. Er mag nu worden geïndexeerd bij een dekkingsgraad van boven de 105%, eerder lag deze grens nog op 110%. Veel fondsen kiezen voor een (kleine) verhogingen van pensioenen, maar toch blijft de markt onzeker. 

Pensioenfondsen kozen al eerder voor verhogingen 

Voor het eerst sinds 2010 verhogen pensioenfondsen van Nederland de pensioenen. Metaalfonds PME kwam in juni al met een verhoging en ook het grootste fonds ABP kondigde niet veel later een verhoging aan. Zij hadden namelijk al een dekkingsgraad over de 110%, wat eerder de grens voor verhoging was. De dekkingsgraad van ABP steeg het tweede kwartaal met ruim 5% tot 122,7 procent.

Aangezien de regels per 1 juli zijn veranderd, kunnen ook andere fondsen kiezen voor verhogingen van pensioenen. Is de graad hoger dan 105%, dan mag er geïndexeerd worden en kunnen pensioenen meestijgen met de inflatie.

Verhogingen van pensioenen ‘een klein fooitje’

Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (lid van 50PLUS) noemt de verhogingen van pensioenen ‘een klein fooitje.’ Dit heeft natuurlijk alles te maken met de torenhoge inflatie. Gepensioneerden ontvangen een verhoging van 1 of 2 procent, terwijl de inflatie op is gelopen tot wel 10%. Volgens Martin van Rooijen is de huidige verhoging niet genoeg, sommige mensen hebben namelijk al 15 jaar geen verhoging gekregen. 

Pensioenfondsen staan er beter voor door gestegen rente

De pensioenfondsen kunnen hogere pensioenen uitkeren doordat zij er financieel beter voor staan. Dit komt vooral door de gestegen rente op de financiële markten. Door deze gestegen rente hebben de fondsen meer geld in kas. 

Aan het einde van het jaar gaan de fondsen opnieuw bekijken of ze hogere pensioenen kunnen uitkeren. Ze hopen dat ze de verhogingen door kunnen zetten, maar verschillende aspecten zoals de oorlog in Oekraïne en een opleving van corona hebben hier grote invloed op. 

Op de hoogte blijven van het laatste pensioennieuws? Check dan regelmatig onze blog

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5322264/pensioen-geld-abp-pme-zorg-indexeren-dekkingsgraad-pmt-pfzw

https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fnv-overheid/2022/08/goed-nieuws-pwri-verhoogt-de-pensioenen

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld