Pensioensleeftijd

Als je op meerdere plekken gewerkt hebt heb je kleine pensioenen opgebouwd. Nu wil je eerder met pensioen of heb je besloten dat je een eigen onderneming wil starten. Daar heb je geld voor nodig. Voor 2019 was het mogelijk om je pensioen af te kopen, maar sinds 2019 is dit veranderd.

Vanaf 2019 is het niet meer mogelijk om je pensioen af te kopen. Je pensioen is en blijft je pensioen. Je kunt dat dus niet gebruiken voor het starten van je eigen onderneming. De regels rondom kleine pensioenen zijn aangepast. Mensen wisselen vaker van baan dan vroeger en bouwen dus via verschillende werkgevers een pensioen op.

Ook biedt het voor pensioenfondsen meer zekerheid. Als iedereen maar zijn pensioen afkoopt, blijft er niks meer in kas. Je pensioen blijft dus voor altijd je pensioen. Ook als je dus van nieuwe baan wisselt gaat je pensioen automatisch mee. Pensioenen tussen de €2,- en €462,88 konden voor 2019 nog worden afgekocht totdat je minimaal 2 jaar uit dienst was. Je had een periode van 2 jaar om te beslissen of je jouw klein pensioen wel of niet overdroeg (ook wel een waardeoverdracht). Dit was alleen mogelijk als je pensioen kleiner was dan €462,88.

In 2019 worden je klein pensioen automatisch bij elkaar opgeteld. Je hoeft hier niet zelf meer voor achteraan. Heb je een periode dat je geen pensioen opbouwt? Dan blijft je klein pensioen gewoon staan. Dit is terug te vinden op Mijnpensioenoverzicht.nl.

Als je minder dan €2,- hebt opgebouwd komt je pensioen te vervallen. Dit kost meer werk dan dat het wat oplevert en zorgt dus voor hoge administratiekosten tegen een respectievelijk heel klein pensioen. Hoeveel pensioen je precies hebt opgebouwd kan je vinden in Mijnpensioenoverzicht.nl.

Toch is het zo dat je in een aantal gevallen wel je pensioen mag afkopen. Ten eerste mag je pensioen afkopen als je met pensioen gaat (logisch). Ten tweede als je na 2007 geen pensioen opbouwt en je een nabestaandenpensioen opbouwt. Ten derde als je na 5 jaar geen pensioenopbouw geen pensioenuitvoerder hebt en wanneer je gestopt bent met het opbouwen van je pensioen voor 1 januari 2018 en je geen waardeoverdracht hebt aangevraagd in die twee jaar.

Is je eigen pensioen afkopen wel verstandig? 

Of je pensioen afkopen verstandig is hangt af van een aantal factoren. Je afkoopbedrag wordt bepaald door jouw pensioenfonds. Dit hangt af van je levensverwachting en je huidige leeftijd. Een afkoopsom wordt bepaald op basis van je huidige leeftijd. Als je geboortejaar gemiddeld 79 jaar wordt en je bent op dat moment 64 jaar. Als je 190 euro hebt opgebouwd is het 190 x 15 jaar = 2850 euro. Hoe jonger je bent dus, hoe lager je afkoopbedrag.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld