Pensioenopbouw

Meneer Dijsselbloem heeft aangegeven dat kortingen op het pensioen bij hun op de tafel ligt. Maar de twee grootste pensioenfondsen zeggen dat de dreigende pensioenkortingen direct van tafel moeten. Voor de mensen die bijna met pensioen gaan komt deze klap extra hard aan, tot wel 10%.

De kortingen op het pensioen kan voor een grote groep mensen oplopen tot 10%. Dat gaat veel problemen opleveren voor de mensen, aldus voorzitter van de PMT. Bij het PMT zijn de beroepen aangesloten als loodgieters en fietsenmakers. Zware beroepen met een niet al te hoge salaris. Voor die mensen is het een enorme klap als daar geen oplossing voor wordt gevonden.

Kortingen op pensioenen moeten van tafel

Een goede oplossing zou zijn dat pensioenfondsen te maken gaan krijgen met soepelere regels om pensioenkortingen te voorkomen. Maar dat advies is door Jeroen Dijsselbloem van tafel geveegd. De pensioenen zijn gemiddeld €600-700 bruto p/m. Daar 10 procent van afhalen is een flinke klap.

Voor mensen die nog lang moeten werken of voor gepensioneerden is deze dreigende korting op te lossen. Gepensioneerden mogen de korting over 10 jaar uitsmeren. Dat is maandelijks €6,- of €7,-. Voor de mensen die bijna met pensioen gaan wordt de korting in een keer op hen verhaald. Deze mensen moeten eventueel langer doorwerken om de pijn te verzachten. 

Voor een pensioenfonds als de PMT is dat natuurlijk erg lastig. Daarin vallen vaak de zware beroepen en veel van hen willen juist eerder stoppen met werken. Maar voor hen vervalt deze optie of ze moeten leven met een karig pensioen.

Het advies van de dreigende kortingen hebben alles te maken met de dekkingsgraad. De dekkingsgraad wordt om de 5 jaar berekend en is van cruciaal belang of de pensioen verhoogd, verlaagd of bevroren worden. Als er een korting van 10% dreigt te komen dan betekent het dat het voor veel mensen toch al direct aanslag heeft op hun dagelijkse boodschappen. Iets wat ook door Wouter Koolmees, de minister die verantwoordelijk is voor de pensioenen van Nederland, graag voorkomen moet worden.

Voor de pensioenfondsen is het een no-go om te gaan korten op de pensioenen. Door strengere regels betekent het dus in de toekomst dat de pensioenen sneller kunnen stijgen op het moment dat het goed gaat, maar ook sneller kunnen dalen door kortingen als het minder goed gaat. Wel vreemd, want in 2008 was het totaal vermogen 87 miljard euro en in 2018 hebben we een vermogen van 235 miljard euro. 

Al met al belangrijk dat de dreigende kortingen snel van tafel worden geveegd. Hopelijk wordt het met het nieuwe stelsel minder problematisch. Door de striktere regels moeten pensioenfondsen rekening houden en ervan uitgaan dat zij te maken krijgen met lagere rendementen. De Nederlandsche Bank neemt het advies van Dijsselbloem over. De regels gelden per 2021. Noodzakelijk om zo snel mogelijk met het nieuwe stelsel te komen.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld