Pensioenen fors omhoog in 2023

De afgelopen jaren konden veel Nederlandse pensioenfondsen de pensioenen niet mee laten stijgen met de forse inflatie. Door de lage rente voldeden de fondsen niet aan de minimale dekkingsgraad die nodig was om de pensioenen te verhogen. Maar nu zit er schot in de zaak: de pensioenen gaan in 2023 omhoog, en niet een beetje ook!

Dit doen de grootste fondsen van NL

Het grootste fonds van Nederland ABP verhoogt de pensioenen volgend jaar met bijna 12%. Maar de bouwvakker en timmerlieden gaan er volgend jaar het meest op vooruit. De pensioenen van het fonds BPFBouw stijgen in 2023 met 14,5%. 

Andere fondsen, bijvoorbeeld voor metaalarbeiders en zorgpersoneel, kondigden ook stijgingen aan. Deze zijn echter iets minder fors. 

 

Pensioenfonds Verhoging in 2023 
ABP 11,96%
BPFBouw 14,5%
PME 6,2%
Zorg en welzijn 6%
PMT 4,2%

 

De stijgingen van het pensioen komen bovenop de verhoging van het AOW. De AOW gaat volgend jaar met 10 procent omhoog. Deze verhoging is specifiek bedoeld om de hoge inflatie te compenseren.  

Laatste jaren nauwelijks verhogingen bij pensioenen

De laatste jaren zijn de pensioenen in Nederland nauwelijks omhoog gegaan. De pensioenfondsen konden weinig of niet indexeren in verband met de lage rente. Het liefst verhogen de fondsen ieder jaar hun pensioenen, bij voorkeur net zoveel als de inflatie. Maar dat was dit jaar niet het geval. De fondsen hadden hier niet genoeg geld voor en konden dus niet meer uitbetalen.

De pensioenen gaan fors omhoog: hoe kan dat?

Nu vraag je je misschien af: gaat het dan nu zoveel beter met de pensioenfondsen? De rente waarmee de pensioenfondsen rekenen, is afgelopen tijd gestegen. De fondsen moeten de komende jaren pensioenen uitkeren aan deelnemers. Je kunt de waarde van deze toekomstige uitbetalingen terugrekenen naar nu. Dit doe je met de rente.

Het klinkt een beetje ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel simpel. Stel je hebt een rente van 0% en je moet over tien jaar 100 euro betalen. Dan blijft het bedrag precies hetzelfde en betaal je dus 100 euro.

Maar als de rente is gestegen naar 1%, dan hoef je nog maar 90.50 euro in kas te hebben om die 100 euro te betalen. Dus 100 euro over 10 jaar is bij een rente van 1% hetzelfde als 90.50 euro.

Verhouding tussen bezittingen en verplichtingen

Pensioenfondsen bepalen of ze hun pensioenen verhogen aan de hand van de dekkingsgraad. Deze geeft aan of een fonds genoeg geld in kas heeft om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen. Wanneer de bezittingen meer waard zijn dan de verplichtingen, kan een fonds indexeren. Heeft een fonds bijvoorbeeld een dekkingsgraad van 105%, dan heeft het 105 euro in kas voor elke 100 euro verschuldigd pensioen.

Meer weten over de verhogingen van pensioenen? Houd onze blog in de gaten voor al het actuele pensioen nieuws. 

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5349006/pensioen-eindelijk-omhoog-pensioenfondsen-indexeren-dekkingsgraad

https://www.wegwijs.nl/artikel/2022/11/hoger-pensioen-in-2023-dit-doen-de-grootste-fondsen

https://nos.nl/artikel/2453521-bouwvakker-krijgt-vanaf-januari-14-5-procent-hoger-pensioen

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld