writing man AOW uitkering

Dacht je alles gehad te hebben krijgen we te maken met een nieuw spaarbelasting systeem. De spaarbelasting pensioenopbouw in box 3 gaat op de schop. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft aangekondigd dat de belasting in box 3 op de schop gaat met grote veranderingen. Wie €440.000,00 spaargeld heeft op zijn bank, zou met de huidige rente 0,09 procent belasting betalen.

Deze veranderingen komen aan te pas, omdat men het te rigoureus vond om al bij €30.000,00 belasting te betalen. Dit is een gebaar richting de spaarders die nauwelijks rente ontvangen en toch over dat bedrag belasting moeten betalen.

Deze aanpassingen in het belegging box 3 komt hard aan bij de beleggers. Zij krijgen de andere kant van de medaille te zien door straks flinke premies te moeten betalen, omdat zij in box 3 zitten. Voor pensioenbeleggers komt dit hard aan.

De beleggers zijn de klos bij het nieuw belastingplan voor de derde box. Voor ZZP’ers komt dit op hun rauwe dak, omdat Rutte 3 beleggers veel zwaarder gaat belasten vanaf 2022. Ondernemers die zelf vermogen hebben opgebouwd voor later, en als ze dit willen doen in box 3, moeten straks veel meer betalen. De veranderingen worden zo groot dat iedereen die zelf pensioen opbouwt min of meer gedwongen wordt om gebruik te maken van fiscale regelingen.

Beleggen box 3 2022

Er zijn grote verschillen in de huidige opzet van box 3 voor spaargeld en beleggingen en het nieuwe plan van het kabinet. De grote verschillen zijn:
Over je eerste €30.000,00 betalen we geen belasting. Na de €30K betalen we 0,58% belasting tot 70K tot aan een ton. Tussen de €100.000,00 tot 1 miljoen euro betalen we 1,34% belasting. Dit is allemaal volgens de huidige situatie.

Het nieuwe plan is net wat anders. Net als de huidige situatie betaal je tot €30.000,00 geen belasting. Zit je daar net boven? Dan betaal je over het volledige bedrag belasting. De overheid gaat er namelijk vanuit dat je jaarlijk 5,53% rendement haalt over je belastingvrij sparen. Met deze berekening zou het betekenen dat je jaarlijks €400,- krijgt. Daar betaal je dan 33% belasting over.

In de onderstaande afbeelding een rekenvoorbeeld en percentage wat je moet afdragen aan belastingen. Daarbij is het huidige belastingplan vs. het nieuwe belastingplan tegenover elkaar geplaatst.

Je kunt dan goed zien wat je qua belasting straks moet betalen. De 0,4% is, omdat je over de eerste €30K geen belasting betaald en daarna 0,58% belasting over de €70K. In het nieuwe belastingplan voor box 3 gaat het percentage omhoog naar 1,63%. Vervolgens gaat dit alleen maar stijgen op het moment dat je meer aan het beleggen bent.

Een hele procent erbij lijkt niet veel, maar op lange termijn is dit enorm als je gaat bedenken hoeveel je extra had kunnen krijgen als je al die tijd aan het beleggen was. Op het rendement is het namelijk enorm. Op die manier wordt pensioenbeleggen in box 3 ontmoedigd.

Moet je nog pensioenbeleggen in box 3?

Voor op de oude dag is het zeker raadzaam om gewoon te blijven beleggen voor je pensioen. Ook als je in box 3 terecht komt. Via de website van berekenhet.nl kun je uitrekenen wat je elke maand belegd als je €400,- gaat beleggen tegen een verwachte rendement van 5,33%. Aan het eind van je pensioenleeftijd heb je dan ongeveer €350.000,00 opgebouwd. Dit is dan exclusief de belastingen in box 3.

In het huidige belastingplan houd je dan €35K minder over. Maar doe je dit met het nieuwe belastingplan? Dan hapt de fiscus een bedrag van €80K weg. Dat is bijna 275% extra wat de fixus afneemt. Met een pensioenbelegging die op dat moment uitkomt op €350K houd je nog maar €266K over.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld