woman-using-silver-laptop

Het is voor een ondernemer steeds belangrijker om een buffer op te bouwen. Voor op de langere termijn levert het opbouwen ook veel belastingvoordeel op. Als ZZP’er heb je veel vrijheid, maar deze vrijheid zorgt er ook voor dat er veel financiële verantwoordelijkheden bijkomen.

Veel ondernemers hebben grootse wensen. Denk aan de aankoop van nieuwe apparatuur of de aanbetaling voor een grotere bedrijfsruimte. Of juist een sabbatical om nieuwe ondernemingsplannen te bedenken.

CBS heeft onderzocht en het blijkt dat meerdere ondernemers een vermogen beschikken. Maar het ligt wel heel erg aan de branche waarin gewerkt wordt.
In de sector landbouw, bosbouw en visserij hebben ondernemers het grootste vermogen (gemiddeld €300.000). Minder grote vermogens hebben ondernemers in de sector cultuur, sport en recreatie (gemiddeld €6.500).

Ook voor ondernemers kost het veel tijd om doelen op te bouwen voor later. Veel ondernemers starten veel te laat. Kijk naar mogelijkheden om het automatisch af te laten schrijven. Voor doelen in de verre toekomst zoals eerder stoppen met werken leent beleggen zich goed.

Als ondernemer kom je voor de keuze te staan om te kiezen tussen sparen of beleggen. Als je vroegtijdig begint met beleggen kan je een flink potje opbouwen voor later. Wel moet je er rekening mee houden dat beleggen gepaard gaat met risico’s. Beleg daarom alleen met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt.

Als ondernemer (als bijvoorbeeld ZZP’er) heb je de keuze om een vermogen op te bouwen binnen het bedrijf of privé. Door te kiezen voor een zakelijke spaar- of beleggingsrekening houd je je zakelijke financiën gescheiden van je privévermogen. Dat helpt om goed financieel overzicht te houden.

Waar ga je belasting over betalen?

Of je een keus gemaakt heb om zakelijk vermogen op te bouwen of dat te doen via een privérekening heeft zeker effect op de belasting die je moet betalen. Ondernemers betalen over hun vermogen belasting in box 1. Je betaalt dan minder belasting, omdat je zakelijk gebruik mag maken van de mkb-winstvrijstelling voor ondernemers. Doe je dit privé, dan betaal je belasting bij ‘Overige werkzaamheden’ en dat komt dan bovenop je loondienst. Je gaat dan al snel naar belastingschijf 2 of 3.

Hoe bouw je als ondernemer het best vermogen op?

Gezien de lage rente is het verstandiger om zakelijk te gaan beleggen. Zo kun je je winst nog meer waard laten worden zonder er iets voor te hoeven doen. Of het bedrag dat je mag sparen voor je pensioen (de fiscale ruimte) laten groeien tot een bedrag waarmee je echt kunt gaan genieten van je oude dag later. Omdat beleggen wel risicovoller is dan sparen, wordt aangeraden dit alleen te doen met geld dat je niet nodig zult hebben de komende jaren.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld