computer-data-display-documents-577210 (1)

Als we het hebben over de AOW-staffel, die met ingang van 1 januari 2020 van start gaat, dan hebben we het over de AOW en pensioenleeftijd. Wat is het grote verschil tussen de oude en nieuwe pensioenregeling en wat gaat er vanaf januari 2020 veranderen.

Dat er wat zou gaan veranderen aan de pensioenleeftijd was te verwachten. In het nieuwe pensioenakkoord 2019[2] zijn werkgevers, werknemers en de regering het er over eens dat de berekening van de pensioenleeftijd op de schop moest. De AOW-leeftijd is nu 66 jaar. Vanaf 2020 wordt de pensioenleeftijd 66 jaar en vier maanden (in 2021 is de pensioenleeftijd 67 jaar). En vanaf 2022 wordt de pensioenleeftijd 67 jaar, maar de pensioenleeftijd wordt vanaf 2022 aangepast aan de gemiddelde levensverwachting.

Om alles nog even helder te krijgen. De AOW-uitkering is voor iedereen gelijk (moet je wel altijd in Nederland hebben gewoond en gewerkt) en is gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Bovenop deze uitkering ontvang je ook aanvullend pensioen via de werkgevers. Deze uitkering is afhankelijk van jouw eigen bijdragen en je pensioenleeftijd.

Je pensioendatum is dus afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting. Als de levensverwachting omhoog gaat, dan gaat je pensioendatum in stappen van 3 maanden omhoog. In 2022, 202

3 en in 2024 is de gemiddelde levensverwachting constant. Dat betekent dat de AOW-leeftijd zal blijven hangen op 67 jaar en 3 maanden.
Je AOW is dus niet je pensioenopbouw, die je via je werkgever(s) hebt opgebouwd. Je eigen pensioen mag je opnemen wanneer je dat zelf van plan bent. De vakbonden zijn akkoord met de voorstellen en het voorstel moet alleen nog worden gekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Dat is een kwestie van tijd dat dit gaat gebeuren. De AOW-leeftijd is wel al tot en met 2025 vastgesteld.

Pensioenleeftijd berekenen

Op de website van SVB kan je jouw pensioendatum berekenen. Ben je na 30 september 1991 geboren, dan moet je er rekening mee houden dat je AOW-leeftijd waarschijnlijk zou uitkomen op 69 jaar en 6 maanden.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld