vervroegd pensioen mensen met zwaar beroep

Werkgeverskoepel AWVN maakt woensdag 23 juni 2021 bekend dat in de helft van de cao’s, die sinds begin dit jaar zijn afgesloten, afspraken staan over het vervroegd pensioen of VUT-regeling. Deze afspraken gelden voor zo’n ongeveer 500.000 werknemers. Dit betekent niet dat al deze werknemers hier een beroep op gaan doen. 

Nieuwe regeling voor vroegpensioen

In het begin van het jaar is er een nieuwe regel voor vroegpensioen opgesteld, dit is de regeling vervroegd uittreden (RVU). Dit is echter niet hetzelfde als de VUT, wat sommige mensen denken. In deze regeling kreeg de werknemer namelijk zijn volledige loon uitbetaald bij vervroegd uittreden. Sinds 1 januari dit jaar verliezen de werknemers een deel van het inkomen. Een woordvoerder van AWVN zegt tegen NU.nl dat het echter om een kleine groep mensen gaat die bereid moet zijn om inkomensverlies te lijden als ze vervroegd met pensioen gaan. Het is nu mogelijk om werknemers drie jaar voor de AOW-leeftijd met pensioen te laten gaan. Deze mensen krijgen dan een uitkering van 22.164 euro per jaar. Krijg je meer? Dan betaal je hier 52% belasting over.

Sectoren met zware beroepen

De nieuwe regeling vervroegd uittreden is vooral bij de zware beroepen belangrijk, zegt de AWVN. Oudere werknemers in bijvoorbeeld de bouw zijn minder makkelijk in te zetten en daarom is het voordeliger voor beide partijen om de werknemer met pensioen te laten gaan. De huidige AOW-leeftijd staat op 66 jaar en vier maanden, maar dit betekent dat mensen met een zwaar beroep drie jaar eerder met een fiscaal gunstige uitkering vervroegd met pensioen kunnen gaan. Let op: de AOW-leeftijd gaat omhoog en is in 2024 gestegen naar 67 jaar. 

Vervroegd pensioen regeling per 1 januari 2022 

De nieuwe regeling gaat bij de meeste bedrijven met een nieuwe cao per 1 januari 2022 in. Op deze manier is er genoeg voorbereidingstijd voor werknemer en werkgever. Bij een aantal bedrijven is er echter dit jaar al een pilot om te kijken of de nieuwe regelgeving daadwerkelijk werkt. Daarnaast is het al sinds dit jaar mogelijk om 100 dagen verlof op te sparen voor het pensioen ingaat. Eerst konden er maar 50 dagen worden opgespaard. 

Meer weten over de nieuwe regelingen of de nieuwe pensioenwet? Houd onze blog in de gaten en blijf op de hoogte van het laatste pensioennieuws. 

Bronnen:

https://www.nu.nl/economie/6141205/helft-van-nieuwe-caos-bevat-afspraken-over-vervroegd-pensioen.html

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld