pensioenwet

De nieuwe pensioenwet gaat een jaar later in dan verwacht: uiterlijk 1 januari 2023. Dit heeft demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken op maandag 10 mei bekend gemaakt. De nieuwe datum voor de pensioenwet is gekozen samen met diverse partijen zoals sociale partners, verzekeraars, jongeren- en ouderenorganisaties en pensioenfondsen. Het streven blijft om de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel per 1 januari 2026 of waar mogelijk eerder mogelijk te maken. 

Tijd tussen het ingaan van de wet en het stelsel

Pensioenfondsen krijgen tijd om over te gaan van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel. De afgesproken termijn is vier jaar, maar de bedoeling is om deze periode zo kort mogelijk te houden, benadrukt Koolmees. De minister hoopt dat het stelsel gewoon in 2026 in kan gaan, maar er is een grote kans op vertraging. Een transitieperiode van drie jaar is in sommige gevallen niet voldoende, schrijft Koolmees. Daarom krijgen de partijen vier jaar de tijd.  

De vertraging komt vooral door de complexiteit van de wet. Het gaat namelijk om veel geld en grote belangen. Het proces moet zorgvuldig gebeuren en het is gebleken dat daar meer tijd voor nodig is, zegt Koolmees tegen de NOS. De grote lijnen zijn echter al een jaar geleden vastgelegd in een akkoord. Er worden namelijk geen harde beloften meer gedaan over de hoogte van pensioenen, maar de uitkering gaat meer afhangen van de ontwikkelingen op de beurs. 

Grote tegenvaller voor vakbond CNV 

Dit nieuws is een grote tegenvaller voor vakbond CNV. Zij zijn alles behalve tevreden met het uitstel en vrezen dat de indexatie van pensioenen vertraging gaat oplopen. “Nu de rente eindelijk weer stijgt, zou dat voor veel gepensioneerden uitzicht op indexatie betekenen”, zegt Patrick Fey, vicevoorzitter van de vakbond. Ook FNV is teleurgesteld en zegt dat het belangrijk is dat alle betrokken partijen haast blijven maken. Het CNV liet weten dat minister Koolmees na druk van werkgevers en werknemers gaat kijken of er eerder geïndexeerd kan worden. Hier is echter nog niks over bekend gemaakt.

Pensioen na 45 werkjaren

Minister Koolmees ging, naast het uitstel van de pensioenwet en het pensioenstelsel, ook in op de kwestie van recht op pensioen na 45 werkjaren. Deze kwestie is vooral gericht op mensen met zware beroepen en is een wens van verschillende vakbonden. Volgens de minister zijn er een aantal bezwaren, bijvoorbeeld dat een arbeidsverleden van 45 jaar moeilijk aan te tonen is en het niet eerlijk is voor vrouwen met meer loopbaanonderbrekingen. Koolmees geeft wel aan mensen met zware beroepen tegemoet te willen komen. Sectoren gaan nu namelijk zelf afspraken maken in nieuwe cao’s en het kabinet stelt de komende jaren een miljard euro beschikbaar om regelingen mogelijk te maken. 

Bronnen:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/05/10/nieuwe-pensioenwet-gaat-uiterlijk-1-1-2023-in

https://nos.nl/artikel/2380169-pensioenwet-komt-jaar-later-en-daarmee-het-nieuwe-pensioenstelsel-wellicht-ook

 

Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld