vrouw met laptop

Voor het eerst is de dekkingsgraad van de pensioenfondsen nog nooit zo laag geweest. De dekkingsgraad wordt maandelijks berekend. Meer uitleg over de werking van de dekkingsgraad van de pensioenfondsen.

Van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland is de dekkingsgraad nog nooit zo historisch laag geweest. Voor de dekkingsgraad zijn strenge eisen en dit percentage mag niet lager zijn dan 100%. In de maand augustus is de dekkingsgraad onder de 90% gedaald. Dit heeft het ABP en de pensioenfonds Zorg en Welzijn gepubliceerd.

Veel pensioenfondsen moeten begin volgend jaar grote kortingen gaan doorvoeren als de dekkingsgraad constant blijft. Dat betekent dus dat de dekkingsgraad van de vier grootste pensioenfondsen constant rond de 90% blijft schommelen. Ook andere (kleinere) pensioenfondsen zijn onderuit gegaan, maar respectievelijk minder hard dan de dalingen onder de 90%. De pensioenfondsen willen zo snel mogelijk aan tafel met minister Wouter Koolmees om grote kortingen te voorkomen.

Het pensioen moet op de schop

De pensioenen zijn onveilig. Doordat de dekkingsgraad in augustus flink onder het minimum is gezakt van 94%, staan de pensioenfondsen er niet goed voor. Het is onvermijdelijk dat er volgend jaar in het pensioen gesneden gaat worden. Dit raakt ongeveer 8 miljoen mensen.

De dekkingsgraad in augustus is van het ABP (ambtenarenpensioenfonds) gezakt naar 88,6% procent, Zorg en Welzijn heeft een dekkingsgraad behaald van 89,8%. De PME (metaalpensioenfonds) en PMT hebben een notering van 91,5% en 92,6%. Het is al iedere maand raak en de situatie verbetert zich niet.

Lage dekkingsgraad pensioenfondsen, hoe komt dat?

De lage dekkingsgraad van de pensioenfondsen is het gevolg van de steeds lagere rente. De pensioenfondsen moeten hun rekenmethode steeds aanpassen aan de verplichtingen die zij hebben. De aanpassing is de rekenrente, die keer op keer blijft dalen. Volgens de strenge regels is het zo dat hoe lager de rente, hoe meer geld zij moeten hebben om in de toekomst alle pensioenen te kunnen uitkeren.

De rente is nog nooit zo laag geweest en dat nekt het voor veel pensioenfondsen. De rendementen zijn goed, maar worden teniet gedaan door de lage rente. Voor mensen die pensioen ontvangen is dit catastrofaal als het zo blijft doorgaan. De korting op hun pensioen voelen zij direct in hun boodschappen.

De korting op de pensioenen wordt bepaald door de dekkingsgraad in december. Is de dekkingsgraad in december 93, dan wordt het pensioen met 2% verlaagd. Het rare is dat lagere rente voor de overheid weer gunstig is, omdat er dan meer wordt besteed. Maar voor pensioenfondsen en spaarders kleven hier negatieve gevolgen aan.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld