person-typing

Een scheiding heeft veel ingrijpende gevolgen. Niet alleen gevolgen op het moment dat je de echtscheiding aanvraagt, maar ook gevolgen voor later, voor je pensioen. Je pensioen is niet iets waar je als eerst aan denkt als je gaat scheiden. Je hebt kinderen, je bepaalt de alimentatie, je huis, hoe worden jullie bezittingen verdeeld en wie past wanneer op voor de kinderen. Maar ook wat jullie gezamenlijk aan pensioen hebben opgebouwd. Je pensioen verdeel je pas op het moment dat je met pensioen gaat. Maar het is goed om hier al op tijd afspraken over te maken in jullie scheidingsconvenant. Je komt dan later niet voor verrassingen te staan.

Je pensioen splits je op in het ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen. Het basispensioen deel je niet met je ex-partner.

Hoe je jouw pensioen verdeeld is ook een beetje afhankelijk van wanneer je de scheiding hebt aangevraagd. Zo zijn er andere regelingen als je een scheiding na 30 april 1995 hebt aangevraagd of ervoor.

Scheiding pensioen na 30 april 1995

Je moet je pensioen met je ex-partner verdelen als je:

● Gescheiden bent na 30 april 1995;

● Je geregistreerd partnerschap na 30 april 1995 stopte;

● Scheiding na 30 april 1995 definitief was.

Als je voor 1 mei 1995 bent gescheiden val je onder de regels van het Boon Van Loon arrest, ook wel het pensioenarrest. Het Boon Van Loon arrest had de partner niet altijd recht op een deel van het ouderdomspensioen. Vroeger was het zo dat vrouwen vaak thuis bleven om voor de kinderen te zorgen. Zij bouwden geen pensioen op. De man wel en bouwde ouderdomspensioen voor hem zelf op. De vrouw was in veel gevallen vaak de sjaak, vanwege deze regeling. Een advocaat kan hierbij helpen.

Pensioenregeling, geen huwelijk of partnerschap

In sommige gevallen ben je niet getrouwd geweest of heb je geen geregistreerd partnerschap. Je kunt, als dit het geval is, zelf ook afspraken maken door dit op te stellen in het samenlevingscontract. Ga naar jouw pensioenfonds om meer informatie op te vragen.

Je moet een pensioenfonds op tijd laten weten als je gescheiden bent. Je kunt via jouw pensioenfonds een mededelingsformulier aanvragen en aangeven dat je gescheiden bent. Doe dit binnen 2 jaar na de scheiding. Doe je dit buiten die 2 jaar? Dan moet je zelf het pensioen met je ex-partner verdelen. Degene die het pensioen heeft opgebouwd, betaalt dan een bedrag per maand aan haar op het moment dat je met pensioen gaat. Je kunt zelf bepalen met jouw partner wat je aan % pensioen afgeeft. Leg dit vast in een scheidingsconvenant. Is het zo dat je zelf jouw pensioen moet uitkeren aan jouw ex-partner? Dan kun je de uitbetaalde bedragen aftrekken van de inkomstenbelasting. Ontvang je pensioen van je ex-partner? Geef dit dan op bij je inkomstenbelasting.

Je hoeft niet altijd je pensioen met je ex-partner te verdelen. Als je zelf evenveel pensioen hebt opgebouwd is het raadzaam om hier geen afspraken over te maken. Je hebt al die tijd net zoveel pensioen opgebouwd.

favicon pensioen-nieuws.nl
Redactie

Reacties zijn uitgeschakeld